xx

Wednesday, October 24, 2007

Otak-Otak Ikan dan kerabu ayam

Bahan-bahannya:
1 kg ikan tenggiri (ambil isinya)


1 biji kelapa parut

3 cm kunyit hidup

6 tangkai cili merah

5 batang serai dihiris

20 sen jintan manis

1 helai daun kunyit ( di hiris halus)


garam secukup rasa

beberapa helai daun kelapa


Cara Membuatnya:
1.Tumbuk ikan,kelapa parut,kunyit hidup,cili merah,serai
dan jintan manis.

2.Gaul ikan dengan garam,daun kunyit dan rempah yang di tumbuk tadi hingga rata.

3.Ambil sesudu besar dan bungkus ikan dengan dua helai daun kelapa yang di temukan
dan klip kedua-dua sisinya.Buat sehingga habis dan panggang di atas apisederhana
hingga masak.


Kerabu Ayam
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam sederhana besar

1/2 biji kelapa (di buat kerisik)
1/2 mangkuk santan pekat daripada 1/2 biji kelapa

2 biji cili merah

3 batang serai


3 cm halia

10 ulas bawang merah

1 sudu besar serbuk lada hitam

1 sudu kecil serbuk jintan manis

1 sudu kecil serbuk jintan putih

1 biji limau nipis (di perah airnya)


Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1.Cili merah,halia,serai dan bawang merah di mayang halus.

2.Ayam di bersihkan dan di potong kecil.Panggang hingga masak di atas api perlahan.

3.Gaul ayam dengan garam,kerisik dan semua bahan di atas.

4.Seeloknya di biarkan 10 minit hingga meresap bahan rempah kemudian bolehlah
di hidangkan<

No comments: